24 aprilie Ziua Mondială pentru Protecția Animalelor de Laborator
Ziua Mondială pentru Protecția Animalelor de Laborator
Astazi, pe data de 24 aprilie, sărbătorim Ziua Mondială pentru Protecția Animalelor de Laborator, un moment important marcat pentru prima dată în 1979 de NAVS, o asociație din Marea Britanie dedicată luptei împotriva vivisecției (disecţie făcută pe un animal viu pentru a studia un fenomen fiziologic). Această dată a fost aleasă în onoarea fondatorului NAVS, mareșalul britanic Hugh Dowding, un luptător neobosit împotriva acestei practici. Conform datelor NAVS, anual, aproximativ 100 de milioane de animale își pierd viața în experimente de laborator.
Ziua Mondială pentru Protecția Animalelor de Laboratorurmărește să sensibilizeze publicul asupra existenței alternativelor eficiente la testele pe animale, care ar putea salva vieți.
În întreaga lume, au loc proteste, demonstrații și conferințe pentru a aduce în discuție acest subiect sensibil. Critica față de utilizarea animalelor în cercetare nu este nouă, primele obiecții fiind înregistrate încă din jurul anului 1600. Deși inițial acestea au fost opinii izolate ale unor oameni de știință, ele nu s-au transformat în mișcări filozofice ample.
După cel de-al Doilea Război Mondial, utilizarea animalelor în cercetări medicale a crescut semnificativ, însoțită de finanțări generoase din partea guvernelor. Perioada anilor 1970-1980 a fost marcată de scandaluri majore privind abuzurile asupra animalelor de laborator. În zilele noastre, criticile se concentrează pe metode precum testele LD-50, testele Draize și experimentele psihologice, precum și pe experimentele militare, unde animale precum maimuțele au fost supuse iradierii.
Recent, în Statele Unite, un judecător a recunoscut drepturile similare omului pentru o pereche de cimpanzei de la Stony Brook University, utilizate în cercetări. Aceasta este o decizie istorică care ar putea avea implicații semnificative pentru alte animale captive.
Animalele de laborator sunt frecvent ținute în condiții inadecvate, iar multe experimente se desfășoară fără utilizarea anestezicului. Acestea îndură diverse forme de suferință, incluzând arsuri, orbire, otrăvire, mutilare și foame. Totul, pentru ca produsele de zi cu zi să poată fi declarate „sigure pentru consum”. Printre produsele testate pe animale se numără anumiți aditivi alimentari, unele cosmetice și articole de igienă personală, detergenți și soluții de curățenie pentru casă, precum și diverse produse pentru automobile sau grădinărit și medicamente.
Utilizarea animalelor în scopuri experimentale în laboratoare a cunoscut o extindere semnificativă în secolul XX, în special în domenii precum farmacologia, fiziologia, psihologia și testarea produselor cosmetice și farmaceutice. Majoritatea testelor de toxicitate pe animale sunt efectuate pe șoareci, șobolani și iepuri. Această practică continuă să ridice întrebări etice serioase și solicită o reflecție profundă asupra necesității și alternativelor disponibile.
Totuși, fiecare dintre noi poate contribui la schimbare prin alegeri conștiente. Ecologiștii și iubitorii de animale de Ziua Mondială pentru Protecția Animalelor de Laborator, incearcă să conștientizeze publicul și recomandă cu tărie alegerea produselor cosmetice sau farmaceutice care sunt etichetate cu inscripția „netestate pe animale”. Mulți producători au renunțat la aceste teste, folosind ingrediente deja testate sau optând pentru teste pe culturi celulare și voluntari umani.